n0te !

heyy readers ! welc0me t0 my offical bl0g ;) thank
"

Blueberry cheese cake

Assalamualaikum and salam sejahtera :) kindly today cause I'm felling what malay said "Rajin" . kahkahkah. okay sorry-sorry. Entry kali ni nk story pasal resepi kek yg buat petang tadi . Taktahulaa kenapa suddenly tekak rasa mcm nk makan kek span . So , without wasting maaa time terus capai bahan2 and alat-alatan as well . Actually buat kek tadi sebab nk release tension as we know so bored kalau duk rumah saja tak buat apa-apa pon bosan is it . Dari kesedihan keseorangan better do something yg mendatangkan hasil . okay sorry kelaut pulak . Checked . Here we go together to salami dan salami that recipes.
.
.
.
.
.
BAHAN DAN CARA UNTUK BUAT CAKE SPONGE (KEK SPAN)

As we know , kek span ni memang remmed skit . Bak kata orang utagha "banyak ghenah" . kahkahkah. Tapi takpe bak kata orang keyel "okay je , belum cube belum tahu" . hahaha. Bak kata org pewaak "idok tahuu lerr teman". kahkahakh. Hashhh back to the recipes :


BAHAN :


4 biji telur gred A
100gm gula halus
130gm tepung kek
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh serbuk penaik
40gm air * I guna 60 gm (I bagi telly den minyak)
60gm minyak masak
1 sudu teh esen vanilla

CARA :
1)       Masukkan telur, gula, ovalette, tepung dan serbuk penaik.
2)      Dengan kelajuan rendah, pukul bahan-bahan hingga sebati dan tidak berketul. Kemudian tukar pada kelajuan tinggi dan pukul lagi selama 5 minit.
3)     Masukkan air dan esen vanilla.  Pukul dengan kelajuan tinggi lagi selama 5 minit. Pastikan adunan kelihatan kembang, putih dan gebu.
4)     Masukkan minyak, pukul pada kelajuan rendah untuk meratakan adunan.
5) I guna aluminium bake tu je mudah sikit tapi kalau nak jimatkan kos guna loyang je . settle. kalau guna loyang tu as well as u all know sapu dengan mentega dan lapikkan dengan baking paper. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180°C selama 20-35 minit..(bergantung pada oven korang).
6)      Bila dah masak, keluarkan dari oven dan tunggu seminit dua.
7) Then hempas bekas tersebut supaya kek tersebut tak melekat pada bekas tersebut.*tak payah nak hempas beriya sangat. hempas sekali je dah cukup . hahaah
8) Finally terbalikkan bekas tersebut and ready to decorate with chesee . Heeee *ikut la u all nk decorate den topping or what else . huh

TOPPING CHEESE BLUEBERRY :
1) 250 gm cream cheese
2)500 ml uht whipping cream (*i guna non-dairy)
3) 3 sudu susu pekat manis *depend on u all kalau nk manis tambah lagi satu sudu. hihiii
4) Filling blueberry *I buy that felling(jem) dkt kedai kek . tapi dekat biasa pon ada *alaaa em blueberry je . hihiii

CARA-CARA:
 1) Masukkan cream cheese , whipping cream , and susu pekat manis sekali gus then pukul para kelajuan yg tinggi sehingga kembang *it seem like putih berseri je.
2)Dah okay apa lagi tuangkan atas kek orang tadi. Make sure kasi rata baru cantik
3) masukkan jem blueberry tadi kedalam pipping bag. Then pipe atas topping cheese tadi. *bagi jalur
4)Ambil lidi dan lorekkan mcm bentuk "S".


TADAAAAAA DAH SIAP !























ヅTerima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Wanie ヅ